RODE NT5 kismembrános mikrofon teszt

2017. május 19. 14:24 - Balla.Gábor

Kismembrános mikrofonokat nagyon sok hangforráshoz lehet használni, ezért minden stúdióban vagy hangosító eszközparkjában van néhány darab. A RODE NT5 olyan mikrofon, ami az egyik legjobb ár/érték arányú választás. A tesztelés során nagyon jók voltak a tapasztalataink.

Amikor egy hangtechnikai eszközparkot építünk fel, és elérkezünk a mikrofonok beszerzéséhez, a piacon megjelenő hatalmas választék miatt érdemes elmélyedni a témában, hogy a számunkra legkedvezőbb mikrofont találjuk meg. Korábbi mikrofonokról szóló cikkeinkben már foglalkoztunk azzal a kérdéskörrel, hogy milyen hangforráshoz milyen mikrofont érdemes használni.

Tovább

Szólj hozzá!

Audix i5 vagy Shure SM57

2017. február 03. 12:07 - Balla.Gábor

A Shure SM57 éppen annyira megdönthetetlen, mint a Fender Stratocaster. Mi azért megnéztük, hogy az Audix i5-tel hogyan száll versenybe.

A Shure SM57 egy abszolút elérhető árú mikrofon. Leggyakoribb felhasználási területe a pergődob és a gitárerősítő, bár fúvósokhoz és akusztikus hangszerekhez is használják, sőt még énekhez is, de ezek már nem annyira jellemzőek. A legtöbb hangosító ládájában ebből a mikrofonból jó néhány darabot találunk, de minden stúdió alapfelszerelésének is a része.

i5_3.jpg

Tovább

Szólj hozzá!

Neumann KM184 vagy DPA 4099

2016. november 02. 21:58 - Goldsmann Tamás

Kismembrános mikrofon döntő

Kismembrános mikrofont keresünk megvásárlásra, végignéztünk számtalan tesztet, kipróbáltunk több mikrofont is, de egyet nem találtunk még a neten sem: olyan tesztet, ahol a két igen esélyes mikrofont, a Neumann KM184-et és a DPA 4099-et összehasonlítják.

untitled-1neumandpa.jpg

Tovább

Szólj hozzá!

Mikrofonok – 2. rész

2016. augusztus 27. 17:04 - Balla.Gábor

Kondenzátor mikrofonok

Az előző részben a mikrofonok főbb típusai és a dinamikus mikrofonok kerültek bemutatásra. A második részben a kondenzátormikrofonokról ejtünk néhány szót, melyek között is rengeteg klasszikust találunk.

neumann_u47_tube.jpg

Tovább

Szólj hozzá!

ART C2 mikrofon teszt

2016. augusztus 17. 08:13 - Balla.Gábor

Nagymembránost olcsóbban, mint amennyit ér

Nagymembrános mikrofont kerestünk tesztelésre, így jutottunk el a Bluesound jóvoltából az ART cég C2 típusú kondenzátormikrofonjához. A próba alkalmával összevetettük egy hasonló árú AKG C214 mikrofonnal, mely tudásban és műszaki paraméterekben hasonlít a C2-höz. A tesztek során gitárhangokat rögzítettünk, melyeket itt meg is osztunk. Lássuk is mi lett az eredmény.

c2_front_lg.jpg

Tovább

Szólj hozzá!

ISA One és Shure SM7B teszt

2016. augusztus 09. 11:42 - Balla.Gábor

Egy lépés a profizmus felé

Rendhagyóan nem egy, hanem két eszközt szeretnék bemutatni. Egy mikrofont, amit Michael Jackson is használt és egy hozzá igazán illő előfokot. Az SM7B és ISA One is stúdióminőségű eszközök, viszont abban a kivételes helyzetben vannak, hogy áruk ezt nem mutatja.

 isa-one_sm7b.jpg

Tovább

Szólj hozzá!

Ár/érték avagy Marketing/valóság

2016. augusztus 03. 11:55 - Goldsmann Tamás

Közel 20 éve foglalkozunk hangszerek és eszközök tesztelésével főállásban. Ezeket közel 20 éve közreadjuk cikkek, hangminták és személyes fórumok formájában, hogy segítsük a zenészeket a vásárláskori döntésekben. Megpróbálunk néhány nagyon gyakori és általános kérdésre választ adni.

instruments.jpg

Tovább

Szólj hozzá!

RME Babyface Pro - hangmintákkal - teszt

2016. július 22. 15:15 - Goldsmann Tamás

Kiderítettük, kell-e mikrofonelőfok a Babyface Pro elé!

Szerkesztőségünk három saját stúdióépítésben van benne nyakig, ebből egy komolyan és széles spektrumban felszerelt, kettő pedig házistúdió besorolási szinten. A nagy stúdió akusztikai tere készen, erről már olvashattatok itt. A két házistúdió főként olyan feladatokat lát majd el, amelyhez az akusztikai tér nem követelmény, illetőleg külső helyszínen történő rögzítés a feladata. Mondjuk egy patakparton, egy fa tetején vagy egy barlangban. Bárhol. Ez utóbbi feladatokhoz, illetve egy konkrét lemezfelvétel készítéshez keresünk hangkártyát. A lemezen egy akusztikus gitár lesz hallható, külső helyszíneken. Elsődleges szempont a hang minősége. Mikrofonelőfokot nélkülöznünk kell, a fő kérdés tehát, hogy a Babyface Pro saját mikrofonelőfoka és a külső mikrofonelőfok között mekkora különbséget hallunk majd. Erről a neten nem olvashattunk és nem is hallhattunk semmit, pedig kardinális kérdés. Az igazi tesztelés, még ha felháborító is, a neten való olvasgatással és hallgatózással kezdődik. A hihetetlen nagy választékból, amit a fogyasztói kínál, ki kell választani, hogy mit szeretnénk egyáltalán meghallgatni személyesen. Számunkra az UAD Apollo Twin, az Apogee Duet és az RME Babyface Pro lett a befutó. Gitáros felvételekre egyértelműen az UAD Apollo Twin volt a javaslat, a legjobb plugineket az UAD gyártja, mondja a nép és a tapasztalat is megerősíti. Az UAD-dal viszont nem megyünk messzire, mert tápellátást igényel. Szóval van pro és kontra bőven, így összeköltöztünk az RME-vel három hétre, hogy kiderítsük Ő lesz-e a választottunk.

rme-bf-preview.jpg

Tovább

Szólj hozzá!

Kincset találtunk - Furutech a neve

2016. július 22. 11:57 - Goldsmann Tamás

Kábel és csatlakozó teszt

Évekkel ezelőtt teszteltünk gitárkábeleket, amely a következőképpen történt: stúdióban, "laboratóriumi" körülmények között felvételeket késztettünk, ebből a hang minőségére kaptunk választ, illetőleg arra, hogy mennyire mikrofoniásak, majd megpróbáltuk őket lerombolni és elpusztítani. Olyan eszközökkel történt a kínzás, amely valójában is megeshet egy kábellel: taposás, rackszekrény áttolása a kábelen, sör, Coca Cola (nagyon pusztító), víz, por, néhány csomó elkészítése, feszítés, ütés, tépés, rángatás, végül a dugó kézzel való elhajlítása. Ami mindezt túlélte azt megtartottuk, azóta is használjuk.

 furutech_fp_703g.JPG

Tovább

Szólj hozzá!

Steinberg UR28M hangkártya teszt

2016. július 15. 14:37 - Balla.Gábor

Egy mini stúdió otthonra

A Steinberg UR-szériájának egyik legnagyobb és funkcióit tekintve a legtöbbet tudó hangkártyája az UR28M. Otthoni project stúdiókhoz ajánlják és az elvárható funkciókat hozza is, sőt más termékeknél talán nem megszokott, de praktikus monitorvezérlési lehetőségeket is kínál. Árkategóriájában igen kellemes meglepetés.

ur28m.jpg

Tovább

Szólj hozzá!

Kopcsik Márton - Lajkó Félix hangmestere

2016. július 05. 16:44 - Goldsmann Tamás

Minden Lajkó Félix lemez másképpen szól,  a felvételek a legkülönbözőbb helyeken készültek, volt amelyik az erdőben, a másik autóban, de vannak itt persze olyan lemezek is, amelyek profi stúdióban, sőt olyan is, amit Félix maga vett fel és kevert is. Felhívtuk és megkérdeztük, hogy is volt ez, nem hittünk a fülünknek, de erről a cikkben később. Az interjú főszereplője viszont Kopcsik Márton, aki az utóbbi időben fix hangmestere Félixnek.

kopcsik_marton_bresaola.JPG

Tovább

Szólj hozzá!

Lekövetjük, hogyan készül Anga Kis Miklós brutális basszusgitárja

2016. június 27. 12:02 - Goldsmann Tamás

Gáspár Péter kollégánk, amikor éppen nem hangszert készít, akkor tesztel vagy cikket ír. A USEME zenekar basszusgitárosának, Anga Kis Miklósnak készíti a hangszerét ezekben a hetekben, így megkérdeztük az érintetteket a basszusgitár kapcsán.

useme_koncert_2016.jpg

Blasius műhelyből kerül ki Miki hangszere is. Ha jól tudom, elég sok hangszert készítetek mostanában.

Tovább

Szólj hozzá!

Ez itt egy remekmű, nincs vita

2016. június 15. 09:22 - Goldsmann Tamás

Carvin Vintage 16 kombó

carvin_16_1.jpgNem szokásom hűségnyilatkozatokat aláírni, és a márkahűség is baromság úgy vélem, azoknak találták ki, akik nem ismerik fel a minőséget. A Carvinék viszont még mindig tartják a színvonalat, még mindig nem vettek repjegyet Kínába, nem állítottak fel gyártósort és alkalmaztak olcsó munkaerőt.

Tovább

Szólj hozzá!

Séta a hangszerparkban

2016. június 13. 11:29 - Goldsmann Tamás

Interjú Gyémánt Bálinttal

Azt mondják a zenész éppen úgy játszik, ahogyan él. Bálint kifinomult ízléssel bír, ezt hallani a Bin Jip-ben, a Harcsa Veronikával alkotott duójában és a saját neve alatt futó Triójában is, valamint akkor is, amikor vendégként lép színpadra egy-egy formációhoz csatlakozva. Ugyanilyen igényességgel állítja össze felszerelését is a legapróbb részletekre is figyelve, sőt a karrierje is halálbiztosan ível felfelé. És erről mind Gyémánt Bálint tehet...

balintgyemant_1506.jpg

Tovább

Szólj hozzá!

GMF Music bemutatta az SH-1 akusztikus pickupját

2016. június 10. 09:27 - Goldsmann Tamás

Gyors és igényes megoldás

387526222.jpg

A GMF Music bővíti akusztikus gitárokhoz készített termékeinek sorát, így elkészítette gyorsan és kényelmesen installálható pickupját. Két szempontot vett figyelembe a gyártó: elsőként a kiváló minőséget, majd a gyors felhasználhatóságot. Az SH-1 pickup a gitár hanglyuk nyílásába szerelhető - kipróbáltuk, még a gyerekek is gyorsan beépítették - , a pickupból pedig egy jó minőségű kábellel azonnal az erősítőbe köthetjük. Kiváló megoldás azok számára, akik nem rendelkeznek elektroakusztikus gitárral, vagy ragaszkodnak saját akusztikus gitárjukhoz. Kiegyenlített, tiszta és természetes hangja van. 3,85 - 4,10 inch közötti átmérőjű hanglyukba építhető, ha fogást keresnék a terméken, akkor a jack csatlakozónál találnék, idővel cserét javasolnék, bár az idő próbáját nem volt ideje kiállni még.

További információ: GMF Music

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Hírek